Manx


Gruppe: Korthårs katter og somali Vekt: 3,5 til 5,5 kg

Foto: eSchmidt, Microstock

Atferd/gemytt


Vennlige og avbalanserte katter med mildt og stabilt humør. Fascinert av vann. Svært vennlig mot barn og andre kjæledyr. Litt over middels energinivå.

Den er veldig tiltrukket av mennesker, men kan være sjenert overfor fremmede. Den er ansett som svært intelligent, lekende, og i stand til å lære betydningen av ord og kommandoer lettere enn andre katter.

Pelsstell


Tykk, kort og dobbel pels. Krever middels pelsstell med børsting to, tre ganger i uken.

Farger


Åtte ulike mønstre som kan kombineres med veldig mange ulike farger (samme som for britisk korthår).

Beskrivelse


Rasen er avlet frem til å bli haleløs, hvilket kan gi den en rekke helseproblemer, ettersom halen er en forlengelse av kattens ryggrad.

Rasen finnes i tre varianter, avhengig av halelengde: Rumpies (uten hale), stumpies (liten hale) eller longies (nesten normal hale).

Rasen cymric er en langhåret versjon av manx.

Historie/opprinnelse


Stammer fra Isle of Man i Storbritannia.

Sykdom


Haleløse manx-katter kan få alvorlige helseproblemer, ettersom halen er en forlengelse av ryggraden. Manglende hale kan gjøre katten delvis lammet, og forhindrer katten fra å bevege seg naturlig. Det kan også gi katten inkontinens (ufrivillig tissing) og smertelige infeksjoner.

Enkelte manx-katter har ingen helseproblemer, mens andre har livslange plager, som f eks manglende følelse i bakbena, manglende kontroll over avføring og urin, noe som igjen kan gi betennelser og sår hud.

Videre er en haleløs katt fratatt sin naturlige væremåte, ettersom katter både bruker halen til å balansere, og til å kommunisere med andre katter.

Mange dyrevenner er kritiske til at folk fortsatt kjøper haleløse katter, fordi man da er med på å opprettholde en unaturlig og usunn avl.

Manx-syndrom er et begrep som brukes om flere sykdommer manx-katter utsettes for. Det kan oppstå ved parring av to haleløse, og er potensielt dødelig. Kattungene dør under, eller rett etter, fødsel, eller de kan få dødelige problemer ved fire månederes alder.

Kilder
Anne-Gro Edstrøm, Manx.com, Universities Federation for Animal Welfare, bøkene ”Håndbok for katteeiere” (Damm forlag) og ”Den store boken om katten” (Spektrum forlag), begge av Dr.Bruce Foggle. Appen ”Cats HD” by Nature Mobile, og nettstedene Wikipedia, no.wikipedia.org og petsmedonline.org.