Ragdoll


Gruppe: Semilanghårs katter Vekt: 4 til 7,5 kg

Foto: Life on White

Atferd/gemytt


Er fredelig og uten særlig jaktinstinkt. Går veldig bra overens med barn og andre kjæledyr. En lett håndterbar og avslappet katt. Er lett å trene. Kan også trives som innekatt. Den er veldig sosial, og liker å bli holdt og båret. Ordet ragdoll betyr "filledukke" på engelsk, et navn som rasen skal ha fått fordi den ikke gjør noen form for motstand når den løftes, akkurat som en filledukke. Rasen er kjent for å være ekstremt føyelig, en egenskap som f eks engelske oppdrettere har forsøkt å avle litt bort, ettersom de mener at føyeligheten kanskje ikke egentlig er til kattens beste. Føyeligheten har også bidratt til en myte om at ragdollkatter ikke kan kjenne smerte. Internasjonalt skal det finnes mange eksempler på at ragdollkatter har utsatt seg selv for farlige situasjoner, som f eks å oppsøke biler i fart, eller farlige hunder, ifølge Wikipedia.

En ragdoll er en hengiven og tolerant katt som tilpasser seg lett. Rasen er intelligent og kjærlig og veldig sosial, den liker å være sammen med familien sin. Trenger mye aktivitet for å ha det bra. Om den får for lite oppmerksomhet, kan den bli masete.

Pelsstell


Pelsen er semilang til kort, svært tett, fin i strukturen, silkemyk. Middels pelsstell behøves, bør børstes en til to ganger i uken, og bades når det er behov.

Farger


Rasen er godkjent i tre fargegrupper med totalt seksti varianter.

Beskrivelse


Ragdoll er en relativt ny rase. Ragdoll er en av de største katterasene, og bruker hele fire år før den når voksen alder. Kroppen er kraftig og muskuløs. Hodet har kort pels, mens halen er bustet og langhåret. Øynene er store og ovale med en dyp blå farge. Rasens tegninger kalles også "pointed", som viser til at øretipper, poter, halen og snute gjerne har mørkere farge enn resten av pelsen.

Utseendemessig ligner ragdollen på birmakatten, men et kjennetegn som skiller den ut, er at ragdollen har hvit pels ved haken.

Historie/opprinnelse


De første ragdollene ble født i California på sekstitallet etter en langhåret hunnkatt og en birmalignende hannkatt. Rasen ble ikke godkjent før tidlig på 2000-tallet.

Sykdom


Nyre- og urinblæresykdommer forekommer, samt hjerteproblemer. Ragdoll er en av rasene som testes for hjerteproblemer (fortykket hjertevegg) i Storbritannia.

Kilder
Anne-Gro Edstrøm, tica.org, Rasekatter.no, bøkene ”Håndbok for katteeiere” (Damm forlag) og ”Den store boken om katten” (Spektrum forlag), begge av Dr.Bruce Foggle. Appen ”Cats HD” by Nature Mobile, og nettstedene Wikipedia, no.wikipedia.org og petsmedonline.org.