Siameser


Gruppe: Orientalske katter Vekt: 2,5 til 6 kg

Foto: Life on White

Atferd/gemytt


En kjærlig og elegant katt. Er svært pratsom, energisk og er smarte. De er lekne og aktive hele livet. Blir tidlig kjønnsmodne. Et perfekt dyr for mennesker som vil ha interaksjon og aktivitet. De kommer godt overens med barn og andre dyr. Men den krever sine leker, samtidig som den er flink til å underholde seg selv.

Pelsstell


Pelsen er ekstra kort, singel, silkefin og tettliggende. Krever lite pelsstell.

Farger


Siameseren er godkjent i alle solide farger, også for tabby.

Beskrivelse


Den klassiste rasekatten, som for mange mange år tilbake kun var "ekte" i fargene brunt, blått, sjokolade og lilla. Mye har blitt sagt om rasen gjennom tid. I dag fremstår rasen som meget elegant og atletisk, langstrakt og høybent.

Lang hodeform, bred topp og svært store ører med bred ørebase. Mandelformede og dyp blå øyne. Viktig med god kontrast mellom kroppsfarge og points. Points, dvs ansikt, ører, ben og hale skal ha samme intensitet på pigmentering. Kroppsfargen melkehvit, eller som magnolia avhengig av fargen i points. Veldig pratsom, prater både med eier og med seg selv.

Siameseren deler samme blodtype som som Balineseren og orientalsk korthår-og langhår.

Kjent for sin grasiøsitet, livlighet, smidighet, styrke, pratsomhet og intelligens.

Historie/opprinnelse


Rasen stammer fra Thailand. Det oppstod en mutasjon for over 500 år siden. Rasen ble beskrevet på 1700-tallet i Thailand og kom til Europa sent på 1800-tallet. De ensfargede var også en del av Siameser-rasen tidligere (i dag Orientalere). Popularitetstopp på 50-tallet. Svært populær i dag også.

Sykdom


Tidligere var denne rasen ofte utsatt for haleknekk og de var sjeløyde, nå har avlen endret seg og dette er nå heldigvis sjelden.

Kilder
Anne-Gro Edstrøm, tica.org, bøkene ”Håndbok for katteeiere” (Damm forlag) og ”Den store boken om katten” (Spektrum forlag), begge av Dr.Bruce Foggle. Appen ”Cats HD” by Nature Mobile, og nettstedene Wikipedia, no.wikipedia.org og petsmedonline.org.