Hellig birma


Gruppe: Semilanghårs katter Vekt: 2,5 til 6 kg

Foto: Life on White

Atferd/gemytt


En sosial og vennlig katt. Er stille og vennlig mot unger og andre kjæledyr. Er reservert, men liker oppmerksomhet. Mer nysgjerrig enn redd i møte med fremmede. Særegen "boffe"-lyd når den sier at nok er nok.

Pelsstell


Krever litt pelsstell. Bør børstes et par ganger i uken. Har halvlang til lang pelslengde. Pelsen er silkemyk.

Farger


Rasen er godkjent både som colourpont og tabby, i 22 fargevarianter.

Beskrivelse


En av de aller eldste rasene vi har. Rasen stammer fra hvite tempelkattene i Burma der det sies at de var bærere av sjelen til de avdøde prestene. Den ble introdusert i Norge på slutten av 60-tallet. Katten har siameserens points, men også hvite hansker og kiler. En middels stor katt med middels lang kropp på lave ben. Et avrundet hode, ovale og dyp blå øyne, små runde ører, bredt satte og som tiltes lett fremover. Semilang til lang silkepels med lett underpels. Gjevnheten på hansker og bakføttenes kiler er viktig for en utstillingskatt.

Historie/opprinnelse


Det finnes to ulike historier om hvordan denne rasen ble til, den ene går ut på at en katt som het Sinh tok imot sjelen til en døende prest da tempelet ble angrepet, og tok fargene til gudinnen som bodde i tempelet. De andre historien går ut på at Hellig Birma ble utviklet i Frankrike på begynnelsen av 1900-tallet. Rasen holdt på å dø ut under 2.verdenskrig, men overlevde og ble godkjent i Stor Britannia i 1966.

Sykdom


Sjelden forekomst av arvelige hud- og nerveproblemer.

Kilder
Anne-Gro Edstrøm, helligbirma.no, bøkene ”Håndbok for katteeiere” (Damm forlag) og ”Den store boken om katten” (Spektrum forlag), begge av Dr.Bruce Foggle. Appen ”Cats HD” by Nature Mobile, og nettstedene Wikipedia, no.wikipedia.org og petsmedonline.org.