Norsk skogkatt


Gruppe: Semilanghårs katter Vekt: 4 til 9 kg

Foto: Eric Isselee, Microstock

Atferd/gemytt


Aktive, lekne og smarte. Elsker å være ute der den liker å jakte og klatre. Kan fint gå overens med barn og andre kjæledyr. Knytter seg nært til mennesker - følger gjerne sine eiere rundt i huset og følger med på hva de driver med. Den er intelligent, vennlig, tålmodig og rolig - egner seg godt for barnefamilier.

Pelsstell


Pelsen er lett å stelle men bør kammes ukentlig. Kan få floker og knuter i underpelsen. For utstilling bør den bades.

Farger


Rasen er godkjent i nesten alle fargevarianter, med unntak av colourpoint (Siam-farge), sjokolade, lilla, kanel og fawn. Katten utstilles i fargegrupper.

Beskrivelse


Norges stolthet. Stor, middels lang og høybent. Hodeform som en likesidet trekant, rette linjer, rett profil. Store og bredt satte ører med tufser både fra innsiden av øret men oså på ørespissen. En naturkatt med en utpreget pelssype som gjør det mulig å overleve i all slags vær. I vinterhalvåret er den godt utstyrt med underpels og gjennom hele året en rikelig utviklet vannavstøtende dekkpels. I full pels er den et syn med stor krage skjortebryst og knickers, lang og busket hale. En populær katt over hele verden.

Historie/opprinnelse


Ble fraktet fra Bysants til Norge rundt år 1000. Rasen ble godkjent på 1930-tallet. Den ble nesten utryddet under andre verdenskrig, men på 70-tallet ble et avlsprogram som sikret rasen satt i gang.

Sykdom


Generelt en sunn rase, men vær obs på for langre kropper og nese, da dette kan gi ryggproblemer og tannproblemer.

Kilder
Anne-Gro Edstrøm, Norskskogkatt.no, bøkene ”Håndbok for katteeiere” (Damm forlag) og ”Den store boken om katten” (Spektrum forlag), begge av Dr.Bruce Foggle. Appen ”Cats HD” by Nature Mobile, og nettstedene Wikipedia, no.wikipedia.org og petsmedonline.org.