Cymric


Gruppe: Korthårs katter og somali Vekt: 3 til 6 kg

Foto: eSchmidt, Microstock

Atferd/gemytt


Vennlige og hengivne. Går godt overens med andre kjæledyr. Liker å omgås eierne sine. Liker vann.

De er veldig lekne, og er kjent for å kunne hoppe overraskende høyt. De har mange hundelignende karakteristikker, som å hente ting, begrave lekene sine og lignende.

Pelsstell


Pelsen er halvlang. Den er tykk og har plysjaktig tekstur. Krever middels pelsstell med børsting en gang om dagen.

Farger


Alle farger og mønstre er tillatt.

Beskrivelse


Katterasen er en langhåret variant av Manx, ellers er den helt lik denne. Rasen kommer i tre varianter, rumpies (uten hale), stumpies (halestump) og tailies (nesten normal hale). Rasen anerkjennes ikke i Storbritannia.

Katten er muskulær, kompakt, medium størrelse med en sterk beinbygning. Den har en tendens til å knytte seg til ett familiemedlem, eller èn familie. På grunn av denne tilknytningen bør ikke denne katten bytte hjem når den først har fått ett.

Historie/opprinnelse


Langhårede avkom av Manx-rasen. Ble godkjent som egen rase på 1980-tallet, men flere kategoriserer den nå som en langhåret variant av Manx.

Sykdom


Dersom man parrer to haleløse katter ("rumpies"), kan det såkalte Manx-syndromet oppstå, som innebærer at det haleløse genet forkorter ryggsøylen i så sterk grad at den blir deformert og skader nervene, og også gir problemer med tarmer, fordøyelse og blære. Dersom en rammet katt ikke dør ved fødsel, dør den gjerne innen tre, fire måneder.

Kilder
Anne-Gro Edstrøm, tica.org, bøkene ”Håndbok for katteeiere” (Damm forlag) og ”Den store boken om katten” (Spektrum forlag), begge av Dr.Bruce Foggle. Appen ”Cats HD” by Nature Mobile, og nettstedene Wikipedia, no.wikipedia.org og petsmedonline.org.