American curl korthår


Gruppe: Semilanghårs katter Vekt: 2,5 til 5 kg

Foto: Eric Isseleè, Microstock

Atferd/gemytt


En aktiv og hengiven katt. Går fint overens med barn. Er energisk og nysgjerrig på alt som er nytt. Den optimale gleden er et varmt fang å sitte på. De er menneskeorientert og blir lojale sjelevenner til eierene sine. De kan ligne hunders atferd når det kommer til kjærlighet til eier.

Pelsstell


Som de fleste korthårede rasene trenger den lite pelsstell. At eier børster pelsen som kos, setter den derimot pris på. Pelsen er myk og tett. Lite underull.

Farger


Tolv ulike mønstre og et enda større antall farger gir et bredt spekter når det gjelder mulige fargekombinasjoner.

Beskrivelse


Rasens særmerke er de spesielle, bøyde ørene. Ørene begynner å bøye seg fra cirka dag ti, og er ferdig bøyd når katten er om lag fire måneder. Man må behandle ørene forsiktig slik at brusken ikke skades. Ørene skal være bakoverbøyde og i en avstand over en tredel fra ørebasen, og i en vinkel på minimum nitti grader. Vinkelen skal ikke være over 180 grader. Hodets form er litt lengre enn bredden. Katten har et særpreget uttrykk med valnøttformede øyne.

Historie/opprinnelse


På 1980-tallet oppstod det i USA en mutasjon hos en eierløs, langhåret kattunge. Denne hadde bakoverbøyde ører, og halvparten av avkommene fikk også dette. Et avslprogram ble dannet ut fra dette trekket.

Sykdom


Generelt en frisk katt.

Kilder
Anne-Gro Edstrøm, carbreedsjunction.com, bøkene ”Håndbok for katteeiere” (Damm forlag) og ”Den store boken om katten” (Spektrum forlag), begge av Dr.Bruce Foggle. Appen ”Cats HD” by Nature Mobile, og nettstedene Wikipedia, no.wikipedia.org og petsmedonline.org.