Sibirsk katt


Gruppe: Semilanghårs katter Vekt: 4,5 til 7,5 kg

Foto: Life on White

Atferd/gemytt


En aktiv, rask og kraftig katt som blant annet liker å hoppe. Den er sosial, men er ikke en katt som liker å ligge lenge i fanget. Den er svært intellektuell, og liker å underholde deg med sine klovneaktige, atletiske stunts. Den beundrer familien sin. Kjent for sitt lynne og inntagende personlighet.

Pelsstell


Semilang allværspels, tett underpels med stri dekkpels. I full pels har katten rikelig utviklet krage, skjortebryst og knickers. Krever middels pelsstell, bør børstes et par ganger i uken. Den kan få floker og knuter i underpelsen.

Farger


Rasen er godkjent i nesten alle fargevarianter, med unntak av maskefarge (Siam-farge), sjokolade, lilla, kanel og fawn. Katten utstilles i fargegrupper.

Beskrivelse


Tilsvarende Norsk Skokatt har Russland sin egen naturkatt. Sibirkatten er middels til stor. Har rundere former enn skogkatten, Hodets topp er bredt med runde former og et beskjedent, litt tilbaketrukket hakeparti. Katten fremstår som robust for å overlever tøffe forhold i Sibir. Pels og kroppsbygning er utviklet for å overleve de tøffe forholdene i Sibir.

Historie/opprinnelse


Stammer fra hus- og gårdskatter i Russland. Ble ikke satset noe særlig på i avl før på 1980-tallet. Er godkjent i flere internasjonale registre.

Den er en skogkatt som har levd og formert seg i Russlands skoger, på samme måte som Norsk skogkatt her i Norge.

Sykdom


Generelt en frisk katt.

Kilder
Anne-Gro Edstrøm, Sibirkattensvenner.no, tica.org, bøkene ”Håndbok for katteeiere” (Damm forlag) og ”Den store boken om katten” (Spektrum forlag), begge av Dr.Bruce Foggle. Appen ”Cats HD” by Nature Mobile, og nettstedene Wikipedia, no.wikipedia.org og petsmedonline.org.