Maine coon


Gruppe: Semilanghårs katter Vekt: 6 til 11 kg

Foto: Life on White

Atferd/gemytt


En rolig, vennlig og intelligent katt. Liker menneskelig selskap, og er snill mot barn, men er selvstendig, og liker ikke å ligge på fanget hele dagen. Med sin størrelse, uttrykk og hodeform gir den inntrykk av å være kontrollerende. Den er kjent for sitt gode og stødige gemytt, og kalles for "den milde kjempen". Den er tålmodig, i motsetning til mange andre katter. rasen er oppmerksom og lærevillig.

Pelsstell


Pelsen er semilang med over- og underpels. Den er svært fin i strukturen, og fremstår som hengende. Eier må lære hvordan den skal kammes og bades for å holde seg fin. Pelslengden er kort på hodet, over skuldrene og på bena, men tiltar på kroppen. Noen katter har en løvelignende manke rundt halsen.

Farger


Rasen er godkjent i nesten alle fargevarianter. Katten utstilles i fargegrupper.

Beskrivelse


Maine Coon er den største rasekatten som finnes. Hodets form, med det velutviklede snuten og hakepartiet, samt kattens ører og generelle kan minne om gaupas. Kroppen er lang og muskuløs,bena er middels høye og sterke, og potene store og runde.

Halen er imponerende og stor, og like lang som kroppen. Maine Coon har en spesiell kvitrelyd i møte med mennesker eller andre katter.

Den liker å leke med vann, og er flinke til å søle. Den tipper vannskåler og plasker i dem. Den er kjent for sine sjarmerende lyder.

Historie/opprinnelse


Usikker fortid. Det antas at katten stammer fra britiske og langhårede russiske eller skandinaviske katter som kom til USA med skip. Interessen var laber på begynnelsen av 1900-tallet, men populariteten økte på 50-tallet. I USA er rasen den nest mest populære katten.

Sykdom


Generelt en frisk katt. En av rasene som testes for hjerteproblemer (fortykket hjertevegg) i Storbritannia.

Kilder
Anne-Gro Edstrøm, www.mainecoons.no, bøkene ”Håndbok for katteeiere” (Damm forlag) og ”Den store boken om katten” (Spektrum forlag), begge av Dr.Bruce Foggle. Appen ”Cats HD” by Nature Mobile, og nettstedene Wikipedia, no.wikipedia.org og petsmedonline.org.