Somali


Gruppe: Korthårs katter og somali Vekt: 2,5 til 4,5 kg

Foto: Julia Shepeleva, Microstock

Atferd/gemytt


En aktiv katt som liker å jakte og å drive med andre utendørsaktiviteter. Er intelligent og nysgjerrig og glad i oppmerksomhet. Rasen er veldig lojal og interaktiv med sine eiere. De er interessert i alt som foregår rundt dem, og liker å ha oversikt - derfor kan du ofte finne den sittende på noe høyt i hjemmet. De er ikke kjent for å sitte mye på fanget på grunn av deres energi og nysgjerrighetsnivå - men en gang i blant vil den kose med eieren sin og er svært hengiven.

Pelsstell


Pelsen er semilang og er lettstelt.Børsting et par ganger i uken. I motsetning til andre langhårede katter røyter den ikke kontinuerlig, men har 1 til 2 kraftige røyteperioder i året.

Farger


Samme farger som Abyssineren - åtte fargevarianter er godkjent, Ruddy, Blue, Sorrel og Fawn med og uten sølv.

Beskrivelse


Søsterrasen til Abyssiner, forskjellen er lengden på pelsen spesielt for krage og knickers. Har alle detaljer som abyssineres pels. Strukturen er fin, myk og tett. Halen er relativt lang og i full pels beskrives den gjerne som "foxtail".

Katten er mest lykkelig i selskap med andre, og elsker å inkludere eier i aktivitetene sine. Til tross dens veldig sosiale natur er den ikke nødvendigvis komfortabel i storre grupper katter - da den ikke er interessert i å dele oppmerksomheten.

Historie/opprinnelse


Langhårede avkom av Abyssinerne. Første ble stilt ut i 1963. Ble godkjent i 1970 i Nord-Amerika. Kom til Europa i 1980-årene, der flere farger godkjennes. Internasjonal godkjenning av rasen i 1991.

Sykdom


Nyresykdom (RA), blodmangel (autoimmun hemolytisk anemi) som gir problemer med lever og milt, beinmargsykdom som kan føre til leukemi, plakk-allergi som fører til hovent tannkjøtt.

Kilder
Anne-Gro Edstrøm, tica.org, bøkene ”Håndbok for katteeiere” (Damm forlag) og ”Den store boken om katten” (Spektrum forlag), begge av Dr.Bruce Foggle. Appen ”Cats HD” by Nature Mobile, og nettstedene Wikipedia, no.wikipedia.org og petsmedonline.org.