Bengal


Gruppe: Korthårs katter og somali Vekt: 5 til 8,5 kg

Foto: Life on White

Atferd/gemytt


Bengalkatten er en ganske ny og svært populær rase, som er sjelden på verdensbasis. Rasen er svært selvstendig, aktiv og dominerende, og om du skal ha den som innekatt, bør den få ha en annen kattevenn å være sammen med.

Bengalkatten er pågående og gir seg aldri: Hvis den først finner ut hvordan den slår av og på lyset - og det vil den lett gjøre - vil katten for eksempel kunne slå av og på lyset i timesvis av gangen.

Sørg for å kjøpe en bengalkatt med et godt temperatment i avlen, da det ikke er så veldig mange år siden rasen ble avlet frem blant annet fra villkatter. Katten kan derfor være svært krevende og vill av seg.

Her i Dyrebar har vi fått svært mange spørsmål knyttet til problematferd hos bengalere.

Rasen er energisk, muskuløs og atletisk, og er med målbevisst avl blitt mer utadvendt og mindre nervøs. Rasen er svært leken. Den liker å bli inkludert i eiers aktiviteter. Katten har sterk stemme.

Oppdrettere fokuserer på temperament. Katten har et jevnt godt humør, og anses som tolerant i forhold til andre katteraser. Katten er en dyktig jeger.

Pelsstell


Tett, kort og myk pels. Krever lite pelsstell.

Farger


Ensfarget svart eller tre andre mønstre med fargene brun og snø: Brun marble, marbré og spotted. Seal sepia/mink marble og marbré og spotted. Snow marble og marbré og spotted.

Beskrivelse


Bengalkatten har tydelige leopardaktige tegninger, og minner om en leopard i pelsen. Pelsen er helt unik. Den er svært kort, og har tett og fin struktur med glitter.

Hodets form fremstår som mindre enn vanlig, og er lett kileformet med rundede linjer. Øynene er store og ovale, eller lett mandelformede. Øyefargen er bundet til pelsfargen.

Historie/opprinnelse


Rasen oppstod som resultate av en tilfeldig parring i USA mellom en huskatt og en asiatisk leopardkatt på 1960-tallet. Avlen ble videreført for å undersøke motstandsdyktigheten mot leukemiviruset. Rasen er fra 1983.

Sykdom


Øyelidelser og fortykket hjertevegg forekommer.

Kilder
Anne-Gro Edstrøm, bengalcat.co.uk, bøkene ”Håndbok for katteeiere” (Damm forlag) og ”Den store boken om katten” (Spektrum forlag), begge av Dr.Bruce Foggle. Appen ”Cats HD” by Nature Mobile, og nettstedene Wikipedia, no.wikipedia.org og petsmedonline.org.