Balineser


Gruppe: Orientalske katter Vekt: 3 til 5,5 kg

Foto: Life on White

Atferd/gemytt


En nysgjerrig og leken katt som elsker oppmerksomhet. Den elsker å utforske nye ting og er kjent for å være svært vokal. Katten lager lyder som den retter mot mennesker og ser også ut til å "prate med seg selv". Rasen er spenstig og har svært grasiøse bevegelser. Balinesere har et flott og elskverdig temperament, og knytter seg tett til eierene. Katten går for å være svært klok, og krever masse oppmerksomhet. En flott familiekatt.

Pelsstell


Halvlang pels med buskete hale. Pelsen er silkemyk og krever lite pelsstell. De moderne balineserne har litt kortere pels.

Farger


Tre ulike mønstre kan kombineres med til sammen over ti ulike farger.

Beskrivelse


En slank og grasiøs katt med de samme personlighetsegenskapene som siameseren. Begge rasene lager mye lyd, men balinseren er litt mer lavmælt enn siameseren. Rasen elsker å leke, og er flink til å finne leker i nær sagt hva som helst i omgivelsene. En akrobatisk katt som krever mye oppmerksomhet og aktivitet.

Historie/opprinnelse


Rasen er avlet frem på 1920-tallet, og var helt frem til 1950-tallet kjent som en langhåret siameser. To amerikanske kvinner som avlet videre på den langhårede katten, endret rasens navn til balineser. Den har ingen tilknytning til Bali, men det sies at de to kvinnene var fascinerte av balinesiske dansere, og oppkalte rasen etter disse, ettersom katten er svært grasiøs. Rasen ble anerkjent i 1961.

Sykdom


Balineseren er en av flere katteraser som kan rammes av den arvelige sykdommen lysosomal storage disease. Dette er en sykdom som rammer kroppens celler, og som er dødelig. Den vises allerede kort tid etter fødsel, og kattunger som er bærere av sykdommen, dør innen kort tid. Andre katteraser som kan rammes av sykdommen er blant annet siamesere og persere.

Pass på katten ved ekstrem kulde, da kroppstemperaturen synker lett. En annen kjent tilstand er feline acromelanism, som kan føre til at pelsfargen endrer seg ved store temperaturforskjeller. Varme gjør at hårene blir lysere, mens kulde gjør hårene mørkere. Dette har for øvrig ingen helsebetydning annet enn at katten for eksempel ved feber eller endret kroppstemperatur, midlertidig vil miste pigment i pelsen på enkelte områder.

Kilder
Anne-Gro Edstrøm, The Balinese and Siamese Cat Club UK, PetMD.com, Vetstream.com, bøkene ”Håndbok for katteeiere” (Damm forlag) og ”Den store boken om katten” (Spektrum forlag), begge av Dr.Bruce Foggle. Appen ”Cats HD” by Nature Mobile, og nettstedene Wikipedia, no.wikipedia.org og petsmedonline.org.