Sokoke


Gruppe: Korthårs katter og somali Vekt: 4 til 5,5 kg

SHD, Wikimedia Commons

Atferd/gemytt


En aktiv og sosial katt som ikke nødvendigvis er alt for glad i kos og klapp. Knytter sterke bånd til eieren. De går bra overens med både barn, hunder og andre kjæledyr. Den er leken og familieorientert. Opptatt av hierarki, plassering og er territoriell. Den er svært nysgjerrig og intelligent.

Sokokekatten er veldig aktiv, og elsker å klatre. De lager mye lyd, og knytter seg sterkt til eieren sin og andre dyr i husholdningen. Å bytte eier kan være krevende for en sokokoekatt, både for voksne katter og litt eldre kattunger. Det kan ta tid for katter av denne rasen å knytte seg til eieren sin, men når båndet først er etablert, er den veldig lojal.

Katten elsker å kose seg på varme steder, eller å sitte på skuldrene til eieren sin.

Pelsstell


Pelsen er kort. Den er tett og skinnende. Rasen har veldig lite underpels. Det trengs minimalt med pelsstell.

Farger


Gylden med striper (sort tabby). Pelsen virker gjennomsiktig i de lyse partiene, ettersom den ikke har underpels.

Beskrivelse


En nett, middels stor, middels bygget katt. Opprinnelig navn er Khadzonzos som betyr «ser ut som trebark». Har flere spor etter sin fortid som villkatt i jungelen; Mørkere ørespisser, kraftigere tenner og klør, en atletisk kropp og en pelsfarge som blender inn med omgivelsene. Katten har stor selvtillit og er svært klok.

Historie/opprinnelse


Opprinnelig en villkatt fra Arabuko-Sokokeskogen på kysten av Kenya. Den har også gener fra den arabiske villkatten. Sokokekatten skal ha levd i flere århundrer i Kenya. På syttitallet skal noen eksemplarer ha slått seg ned på kokosnøttfarmen til en britisk-kenyansk kvinne, som falt for dem, og forsøkte å avle på dem. I 1978 tok en av kvinnens venner med to sokokekatter til Danmark. Dette ble starten på oppdrett av rasen. I Norge og Sverige finnes det svært få eksemplarer av arten, mens den er litt mer utbredt i Danmark. Rasen finnes også i USA.

Rasen ble godkjent som rasekatt først i 1993.

Sykdom


Generelt en frisk katt.

Kilder
Anne-Gro Edstrøm, katter.nu/sokoke, www.sokoke.dk, www.tica.org/sokoke, bøkene ”Håndbok for katteeiere” (Damm forlag) og ”Den store boken om katten” (Spektrum forlag), begge av Dr.Bruce Foggle. Appen ”Cats HD” by Nature Mobile, og nettstedene Wikipedia, no.wikipedia.org og petsmedonline.org.