Sphynx


Gruppe: Korthårs katter og somali Vekt: 3,5 til 6 kg

Foto: Life on White

Atferd/gemytt


En utadvendt katt med mye energi og intellekt. De er er vennlige mot barn og kjæledyr, liker å prate og er nysgjerrige. De liker å sove i egen sovepose for å holde varmen. De er veldig aktive og kan underholde seg selv i timesvis. De er lojale og dedikert ovenfor eier - og ikke minst hengivne.

Pelsstell


Selv om den fremstår som hårløs er den dekket av korte og silkeaktige dun. Huden minner om en fersken med tanke på pelsen. Den trenger mye stell, enkelte anbefaler å stelle huden med pusseskinn og å vaske den ofte, ettersom hårsekkene produserer olje, mens andre erfarer at hyppig vask øker fettproduksjonen. Mange hevder at de må bades en gang pr. uke, mens andre aldri bader sine sphynxer og erfarer at kattene da vasker og steller seg selv.

Farger


Alle farger og mønstre er tillatt.

Beskrivelse


En hårløs rase, minner litt om Rex-kattene i type. Rasen skal ha kraftige værhårsputer, store og høyt satte ører, sitronformede øyne og rikelig med rynker. Katten ser gammel ut i ung alder. Magen har en rundet form, ser nesten oppblåst ut. Tråputene er høye og omtales som månestøvler.

Huden er ekstremt myk og varm, og den liker å ligge under dyna med eieren.

Historie/opprinnelse


Første Sphynx ble født i 1966. Denne linjen døde ut. I 1978 ble det født en hårløs katt i Toronto. Moren fikk siden flere hårløse kattunger. I Europa ble et av avkommene krysset med Devon Rex.

Sykdom


På grunn av mangel på pels vil kattunger lett kunne får respirasjonsinfeksjoner. I tillegg vil kattene være utsatt for hudkreft dersom de utsettes for sollys over lengre tid. Fortykket hjertevegg. Sensitiv mage/tarm.

Kilder
Anne-Gro Edstrøm, tica.org, rasekatter.no, bøkene ”Håndbok for katteeiere” (Damm forlag) og ”Den store boken om katten” (Spektrum forlag), begge av Dr.Bruce Foggle. Appen ”Cats HD” by Nature Mobile, og nettstedene Wikipedia, no.wikipedia.org og petsmedonline.org.