Egyptisk mau


Gruppe: Korthårs katter og somali Vekt: 3 til 5 kg

Foto: Sarah Fields, Microstock

Atferd/gemytt


En vakker og spesiell rasekatt som er kjent for sitt intellekt og for å knytte seg svært tett til sine eiere. Den kan uttrykke glede ved å vifte raskt med halen frem og tilbake og lage vakre, melodiøse lyder.

Katten trenger en ansvarlig eier. Den går ikke alltid like godt overens med barn eller andre kjæledyr. Har en veldig musikalsk stemme.

Pelsstell


Kort, tettliggende pels. Trenger lite pelsstell. Pelsen er silkemyk.

Farger


Godkjente farger: Bronse-spottet, Sortsilverspotted og Smoke.

Beskrivelse


En mellomstor, elegant og vakker katt kjent for sine stikkelsbærgrønne øyne og litt triste blikk. Egyptisk mau er den eneste rasekatten med naturlig, prikket pels. Fargen på prikkene sitter bare ytterst i pelsen.

Rasen er muligens den raskeste av alle huskattene. Løpsfarten har vært målt til hele 48 km/t! De hurtige bevegelsene skyldes kattens anatomi; den har spesielt lange bakben, og en tøyelig hudfold fra siden av låret og frem til kneet som gir den større smidighet og økt skrittlengde.

Egyptisk mau tilhører de eldste katterasene vi kjenner til. Den kan bli forvekslet med orientalsk korthår. En typisk mau blir omtalt som en katt med en lojal, vennlig og litt hundelignende personlighet. De foretrekker en varmere temperatur enn den gjennomsnittlige katten. Den liker også best å ha alle fire potene på bakken, og er altså ikke så glad i å bli løftet og lignende.

Historie/opprinnelse


Stammer fra Egypt og Italia. Ble registrert i USA på 50-tallet og godkjent på 70-tallet.

Sykdom


Svært følsom for bedøvelse, vaksiner og parasittmiddel. Kneskål-problemer (patellaluksasjon). Fortykket hjertevegg.

Kilder
Anne-Gro Edstrøm, www.egyptiskmau.no, bøkene ”Håndbok for katteeiere” (Damm forlag) og ”Den store boken om katten” (Spektrum forlag), begge av Dr.Bruce Foggle. Appen ”Cats HD” by Nature Mobile, og nettstedene Wikipedia, no.wikipedia.org og petsmedonline.org.