American curl langhår


Gruppe: Semilanghårs katter Vekt: 2,5 til 5 kg

Foto: Eric Isseleè, Microstock

Atferd/gemytt


En aktiv og tiltalende katt som går fint overens med barn. Den er energisk og nysgjerrig på alt som er nytt. Den optimale gleden er et varmt fang å sitte på. En menneskeorientert katt som gjerne blir lojale sjelevenner til eierene sine. Kattens kjærlighet til eier kan minne om en hunds atferd. Den liker for eksempel å vise sin kjærlighet ved å gni hodet og snuten sin mot eierens fjes. En leken katt som vanligvis går godt overens med andre husdyr.

Pelsstell


Pelsen er silkemyk og semilang med lite underpels. Krever lite pelsstell, men kan gjerne børstes av eier som kos.

Farger


Tolv ulike mønstre og et enda større antall farger gir et bredt spekter av fargekombinasjoner

Beskrivelse


Rasens særmerke er de spesielle, bøyde ørene. Ørene begynner å bøye seg bakover fra cirka dag ti, og er ferdig bøyd når katten er om lag fire måneder gammel. Man må behandle ørene forsiktig, slik at brusken ikke skades.

Øreformen er ikke en defekt, men en mutasjon, og påvirker ikke kattens hørsel.

Hodets form er litt lengre enn bredden. Katten har valnøttformede øyne som gir den et særpreg.

Historie/opprinnelse


På 1980-tallet oppstod det i USA en mutasjon hos en eierløs, langhåret kattunge. Denne hadde bakoverbøyde ører, og halvparten av avkommene fikk også dette. Et avslprogram ble dannet ut fra dette trekket.

Sykdom


Generelt en frisk katt.

Kilder
Anne-Gro Edstrøm, catbreedsjunction.com, Petmed.com, bøkene ”Håndbok for katteeiere” (Damm forlag) og ”Den store boken om katten” (Spektrum forlag), begge av Dr.Bruce Foggle. Appen ”Cats HD” by Nature Mobile, og nettstedene Wikipedia, no.wikipedia.org og petsmedonline.org.